HABERLER

ALİAĞA BUĞDAY'DA VERİMLİLİK PROJESİ

Türkiye’de üretilen buğdayın büyük bir kısmı ekmeklik buğday. Islah çalışmaları sonucunda birçok ekmeklik buğday çeşidi geliştirilmiş olmasına rağmen bisküvilik buğday konusunda çalışma bulunmuyor. Bisküvilik buğday çeşidi geliştirmek amacıyla yola çıkarak Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte 2007-2014 yılları arasında yüksek verimli bisküvilik buğday çeşidi geliştirmek için çalıştık. Çalışmalarımız sonucunda Ali Ağa adını verdiğimiz çeşide ulaştık.

Bisküvilik buğday çeşit geliştirme projesi çalışmalarına ait denemeler, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün Konya-merkez deneme tarlalarında yetiştirme dönemlerinde yürütüldü. Sulu şartlarda yürütülen denemelerde alınan sonuçlar bisküvilik değerlendirme için daha uygun bulundu.

Bu proje sayesinde Türkiye’de ihtiyaç olan bisküvilik buğday ekimi alanları artabilecek, ülke tarımına ve ekonomiye katkı sağlanacak.

Kazanımlar;

  • Yakın bölgelerdeki çiftçilere, geliştirilen bu çeşitten dağıtılarak çeşidin yaygınlaştırılması sağlanacak. Bu sayede hammadde tedarikinin büyük ölçüde yakın bölgelerden karşılanması ve tedarik operasyonunda iyileşme hedeflendi. Aynı zamanda hep aynı bölgeden aynı tedarikçilerle çalışılarak kontrollü hammadde tedariki sağlanacak.
  • Yeni çeşit ile yurt dışından yapılan ithalat miktarını düşürmek ve yakın bölgelerden tedarik ile birlikte, maliyet avantajı sağlanması amaçlandı. Aynı zamanda aktif tohumculuk yapılarak ciddi maddi kazançlar elde edilebilecek.
  • Türkiye’de bisküvilik un üretimi için standart kalitede buğday üretiminin olmamasından dolayı, un standartlarındaki dalgalanmalarının önüne geçebilmek için ciddi çaba harcayıp, büyük maliyetlere katlanıyoruz. Ali Ağa projesi ile bu durum ortadan kalkacak.
  • Grup içi tedarikçisi olduğumuz bisküvi, kek fabrikalarının standart kalitede un ihtiyacı karşılanarak onların ihtiyaçları güvence altına alınacak.
  • Aynı zamanda ithal buğdaylarda bulaşı kaynaklı GDO probleminin de ortadan kaldırılması mümkün olacak.
  • Türkiye’de bisküvilik buğday açığı yıldan yıla artış gösteriyor. Bu proje ile kendi buğdayımızı kendimiz üreterek Ülker’i bu riskli alanın dışına çıkarmayı hedefliyoruz.